Du bør absolutt prøve langtidssteking av juleribba

Lar du ribba få ekstra lang tid i ovnen, får du til gjengjeld et svært saftig kjøtt og ikke minst supersprø svor.


Mange synes ribbe er i feteste laget, men de har ikke prøvd å langtidssteke den. Etter sju timer i ovnen er nemlig fettet «borte», enten smeltet inn i kjøttet eller så ligger det i bunnen av pannen. Men det er bemerkelsesverdig lite fett som ikke trekkes inn i kjøttet.


Saftigere og mer smak

Det gode med langtidssteking ved lav temperatur er at proteinene koagulerer veldig sakte og dermed holder kjøttet lenger på kjøttsaften. For et magert kjøtt som svinekjøtt jo egentlig er, er dette ideelt. Kjøttet forblir saftig og smaksrikt siden også fettet smelter saktere enn ved høy temperatur.


Når du steker ribbe på tradisjonelt vis, må du bruke veldig høy varme mot slutten for å få sprø svor. Med langtidssteking holder det faktisk med 200 grader i 10 minutter under grillen. Det gjør at faren for svartbrent svor blir mindre.


Penere skiver

En annen fordel med langtidssteking er det blir lettere å skjære ribba i tynne skiver siden kjøtt og fett henger bedre sammen. Til langtidssteking anbefales tynnribbe og ikke ribbe med kotelettkammen, den såkalte familieribba, siden fettet er så ujevnt fordelt på denne stykningsdelen.


Langtidssteking er først og fremst et valg man gjør for mindre møre stykningsdeler, og altså ikke koteletter.Langtidsstekt ribbe


Antall porsjoner


6

Tilberedningstid

20 timer

Ingredienser

1.5 kg

tynnribbe uten ben med svor

3 ts

salt

2 ts

pepper

1 dl

hvitvin

5 dl

vann

Send handleliste

Fremgangsmåte

Rut svoren i kvadrater på 2×2 cm. Gni inn salt og pepper på kjøttsiden.


Legg ribba med svoren ned i en ildfast form. La stå og godgjøre seg i kjøleskap til neste dag. Hell på vin og vann.


Forvarm ovnen til 150 grader. Sett inn ribba og reduser til 75 grader.


La steke i et par timer. Snu ribba og gni inn svoren med salt og pepper. La steke videre i minst fem timer.


Pass på at det er væske i formen gjennom hele stekingen. Like før servering flyttes ribba et hakk opp i ovnen og skrus temperaturen opp til 200-225 grader (varmluft og grillelement) for å få svoren til å ”poppe”.


Server ribba med stekesjy, rødkål og kokte poteter.