Servera brysselkål på nytt sätt – i en paj med rödlök, grädde och riven lagrad ost som lyfter smakerna och gör pajen till en succé.


Receptet gäller för 6 port- Som varmrätt räcker den till 4 port.


Ingredienser

2½ dl vetemjöl

75 g Svenskt Smör

¾ dl Kesella® kvarg lätt


Fyllning:

3 rödlökar

500 g brysselkål

Svenskt Smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl vispgrädde

3 ägg

1 dl lantmjölk

3 dl Kvibille® cheddar riven

Gör så här:

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kvarg och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 200°. Skala och grovhacka löken. Dela brysselkålen i halvor om de är stora. Fräs löken och brysselkålen i smör i en stor stekpanna. Krydda med salt och peppar. Häll på grädden och låt allt koka ihop ca 3 min för fryst kål och ca 5 min för färsk. Låt det svalna. Vispa ihop ägg, mjölk och ost. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Rör ner äggblandningen i kålgrädden och häll över det i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min.