Lyckas med julskinkan


Julskinkan är den stora favoriten på julbordet och för många själva förutsättningen för julfirandet. Här är tipsen på vilken temperatur du ska använda och recepten du behöver för att lyckas med årets julskinka.Köp färdigkokt julskinka


Det säkraste sättet att få en saftig julskinka är att köpa en färdigkokt. Den speciella tillagningen (souvidemetoden) innebär att temperaturen i köttet höjs på ett mycket kontrollerat sätt, som inte är möjlig i vanlig ugn eller vid vanlig kokning. Du sparar dessutom tid.


Tillaga julskinka vid lägre temperatur


Om du vill tillaga din egen julskinka, så sänk temperaturen och låt tillagningen ta lite längre tid. Då blir skinkan saftigare och godare. Inte mer än 125 grader i ugn och på spisen ska spadet bara sjuda (under 100 grader), inte koka.


Använd en bra köttermometer


Köp en digital köttermometer om du inte redan har en. De gamla vanliga termometrarna kan visa fel på upp till 5 grader – skillnaden mellan en saftig och torr skinka.


Stoppa vid 70 grader


Avbryt tillagningen av julskinkan när köttermometern visar 70 grader. Innertemperaturen i skinkan fortsätter sedan att stiga några grader, så skinkan både blir saftig och får den rätta julsmaken.


Gör din egen griljering av julskinka


Enkelt och roligt. Med minimal arbetsinsats sätter du din personliga smak på skinkan.


Läs också: Julen börjar i köket. Uppdatera dina köksredskap (Sköna hem)


Så ugnsbakar du julskinka

1. Värm ugnen till 125 grader. Ta ur skinkan ur förpackningen, men låt nätet sitta kvar. Spola skinkan hastigt under rinnande kallt vatten.


2. Stick in en termometer så spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan med svålsidan upp i en ugnssäker form eller långpanna. Tänk på att använda en form med höga kanter för att ta vara på spadet.


3. Ta ut skinkan ur ugnen när termometern visar 70 grader, då är skinkan riktigt saftig (beräknad tillagningstid i 125 grader är mellan 1 timme och 20 minuter till 1 timme och 40 minuter per kilo skinka. En rund skinka behöver längre tid än en avlång). Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.


4. Häll av skyn. Kyl ner den direkt om den ska användas senare till exempel doppspad. Klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen. Griljera eventuellt skinkan.


Så kokar du julskinka

1. Ta ut julskinkan ur förpackningen men låt nätet sitta kvar. Spola skinkan hastigt under rinnande kallt vatten.


2. Lägg den med svålen upp i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och sätt i en köttermometer.


3. Fyll på med kallt vatten så att det precis täcker skinkan. Koka upp och skumma väl. Lägg ner 2 lagerblad, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och eventuellt 1 kvist timjan. Sänk värmen och sjud skinkan på svag värme under lock till 70 grader. Det tar 40-60 minuter per kilo att koka skinka.


4. Ta upp skinkan ur spadet och låt den svalna något. Spara spadet. Klipp bort nätet och dra av svålen. Griljera.